Радан Кънев след срещата с Местан: Задължителната преференция е най-мажоритарен избор

ДПС започна консултации с всички парламентарни групи по повод настояванията си за редактиране на предложените от президента въпроси за референдума, който най-вероятно ще се проведе наесен с местните избори. Първата среща се проведе днес в парламента между лидера на ДПС Лютви Местан и съпредседателите на Реформаторския блок Радан Кънев и Найден Зеленогорски.
Срещата беше във връзка с въпросите за референдума, а и за вчерашното предложение на ДПС за 100% мажоритарен вот в едномандатни избирателни райони, обясни след разговорите съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев и заяви:
Очевидно е, че ние не подкрепяме това предложение, за нас то напълно би изкривило политическата система в България. Освен това страда от тежки недостатъци, например оказа се, че какъвто и да било мажоритарен вот ние си го представяме в два тура, докато ДПС от гледна точка на техния политически интерес, си го представя в един тур. Не знаем позицията на най-голямата партия ГЕРБ, така че ние представихме нашата позиция, която е за 100%-ова мажоритарност на избора, т.е. задължителна преференция без преференциални прагове, което би обезпечило наистина пълна мажоритарност, при запазване на пропорционалната избирателна система, а и вярвам, че ще предложим редакция на въпроса в такава посока – подкрепяте ли засилване на мажоритарния елемент, при запазване на преференциалната избирателна система. На практика, към настоящия момент ние ще имаме предложения, които ще са обратните на ДПС, но това съвсем няма да е първото ни политическо разминаване, вярвам, че политическият ни интерес в този случай е очевидно различен – от мажоритарна система с едномандатни райони без втори тур, интерес в България биха могли да имат единствено ГЕРБ и ДПС. И обратно – от преференциална система с неограничена преференция, интерес биха имали основно десните партии.
Ние ще обсъдим и в зала този въпрос, така че ще има възможност за прецизиране. Но след като изглежда и от социологическите проучвания, че българските граждани искат повече хора, които са посочили лично, ние трябва да предложим такава възможност – ние предлагаме да избират лично 240 от 240 на следващите избори.
В интерес на истината, ние не сме търсили съгласие на тази среща, ние търсихме изясняване на позициите, мисля, че ние проявихме разбиране към позициите и интереса на ДПС и те към нашата, но те остават доста различни, каза още Радан Кънев.
Не сме обсъждали другите два въпроса на президента, няма такива предложения. На практика има две предложения – на ДПС за 100% едномандатни избирателни райони, и на РБ за преференция без прагове, при което и задължителна в рамките на преференциалната листа, т.е. всеки да е длъжен да отбележи преференция, дали за водача, дали за последния, посочи той.
Ако търсите смисъл в това ние с ДПС да сме на обща позиция, не е имало смисъл в срещата и няма и да има. Ако търсите смисъл в това да има културен диалог между най-ожесточените противници в този парламент, което е хубав знак за парламентаризма, е имало смисъл, допълни Кънев.
Ще направим проучване и ще изразим становище, съобщи Найден Зеленогорски. Надявам се, че процесът на местните избори ще бъде доста по-почтен и по-честен, защото миналите местни избори преминаха доста зле, гаранция за една ефективна демокрация. Така че ще направим всичко възможно, каза той.
Помолих да положим общи усилия така, че да успокоим българското общество. Да не допускаме по никакъв начин разгаряне на тези страсти, които биха довели до евентуален етнически конфликт. Защото това е най-сериозното положително нещо, което сме постигнали в България през последните години.
Резултатът от срещата е, че разсъждаваме в една посока, заключи депутатът. КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.