Работодатели и синдикати „за“ увеличението за минималната заплата

„Ние подкрепяме повишаването на минималната работна заплата, но то трябва да става с ясен механизъм“, каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на най-голямата работодателска организация – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Мнението му бе подкрепено и от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.
„Аз не съм против увеличението на минималната работна заплата, но трябва разговорът по темата да стане по-сериозен и много по-голям. Разумният подход е минималната работна заплата да се разположи в един коридор между прага на бедност и средната заплата. Но не може минималното възнаграждение да се разглежда отделно, политиката по доходите не приключва с него. Спокойно може да бъде изработен обективен механизъм и да спре този разговор“ коментира Манолов.
Според него дори минималната заплата да се вдигне с 50 лева, няма да се реши проблемът, защото след това има и други стъпки. Домусчиев пък разкри, че организацията му води разговори с финансовия министър Владислав Горанов по повод желанието на КРИБ минималната заплата да бъде отвързана от фиска.
Запитан дали фирмите му имат връзки с КТБ, той бе категоричен, че фалиралата банка никога не ги е спасявала финансово от затруднени ситуации. „В последните години не сме били кредитирани от КТБ. Имаме в наше дружество около 12% финансиране от КТБ за десет години. Споменаването ни е манипулация“, обяви Домусчиев.
Относно пенсионната реформа, за която от КТ „Подкрепа“ се бяха оплакали, че в създадения от МТСП експертен орган по казуса, нищо експертно не се е случило. „Не се чу нищо и за това какво ще стане с втория осигурителен стълб“, възмути се Манолов. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.