Работното време на турските държавни служители ще бъде променено заради петъчната молитва

Турското правителство работи по проектозакон, който ще промени работното време на държавните служители, така че да могат да ходят на петъчна молитва, съобщи премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от вестник „Заман“.
Петъчната молитва продължава около 45 минути и започва в 12 през зимата и в 13 ч. през лятото. Обедните почивки на държавните служители са между 12 и 13 ч. или между 12.30 и 13.30 ч., което не позволява на всички да изпълняват мюсюлманския си дълг.
„Подготвихме закон, който не позволява на работните часове да засягат религиозната ни свобода, без това да означава загуба на работно време“, заяви Давутоглу на работна среща на Партията на справедливостта и развитието.
Законът е създаден след миналогодишните преговори с профсъюза на държавните служители Memur-Sen, който поиска обедната почивка в петък да стане два часа, за да могат вярващите да посещават петъчните молитви.
„Това е затруднение, което всички сме изпитвали. Всички помним как сме ходили на молитва набързо, макар че всъщност трябва да го вършим в мир, спокойно и с леко сърце. Всички помним, че сме молили имамите проповедта им да е кратка, за да могат учениците и служителите да се върнат на работа“, заяви премиерът, цитиран от вестник „Хюриет“.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.