Пътници от горящия влак: Няма пострадали, защото не беше пълно и слязохме бързо

Малък пламък с много пушек – така започнало огненото бедствие в бързия влак София – Бургас на гара Коньово вчера вечерта. Два вагона от композицията изгоряха, но инцидентът се размина без пострадали заради бързата реакция на железничарите.

Кондукторка първа е забелязала дима и след спирането на гарата е помогнала за евакуацията.

Изморени и ужасени от преживяното, 80-те пътници пристигнаха с автобуси в Бургас, Ямбол, Карнобат и Айтос чак в ранните часове на днешния ден.

„Всички се изтеглиха за около 3-4 минути, много спокойно всички излязоха. И мисля, че за това няма пострадали, защото не бяхме много хора в самия влак и пламъкът в начало не беше толкова много“, разказа Милена, пътувала във влака.

Според Даниел Тичков за кратко е имало известна паника, но в крайна сметка всички са успели да слязат навреме. Младо момче опитало да гаси пожара с ръчен пожарогасител и в резултат е леко обгазено.

„Такива пожари се развиват изключително бързо, с наличните пожарогасители няма как да бъде овладян пожарът“, посочи комисар Демирев от пожарната. Колегите му получили сигнала в 20:02 ч. и веднага тръгнал екип от Нова Загора – на 16 км от Коньово.

Пътниците коментират различни версии, някои са усетили миризма „на кабел“, не са малко случаите на пожари в старите влакове на БДЖ, причинени от късо съединение.

Други обаче посочват, че пламъците са били главно около тоалетната на единия от вагоните и някой може да е пушил цигари там.

„Преди повеска на всеки влак се прави преглед на вагоните, немислимо е да тръгнат на път без да са изправни“, категоричен беше началникът на „Пътнически превози – Пловдив“ Ангел Даскалов.

Днес експерти ще направят втори оглед на композицията.

Даскалов посочи, че изгорелите вагони са на 35-37 години.

Движението в района е възстановено в 4:23 ч. тази сутрин.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *