Първи случай на заразен със Зика по полов път

Рядък случай на предаване на вируса Зика по полов път, а не чрез ухапване от комари, бе регистриран в Съединените щати. Пациент, инфектиран в Далас, Тексас, вероятно е бил инфектиран чрез сексуален контакт, съобщиха Центровете за контрол на заболяването. Човекът не е пътувал до засегнатите райони, но неговият партньор се е върнал от Венецуела. Заместник-директорът на Центровете за контрол на заболяването Ан Шукет заяви за ВВС:
В медицинската литература има описани случаи на възможно предаване на вируса чрез сексуален контакт, така че в известен смисъл това не ни изненада. Центровете за контрол на заболяването работят денонощно, за да намерят отговорите. Ние предприемаме необходимите мерки. Ключовото послание за хората е, че повечето от заразените имат леки симптоми, но ако сте бременни наистина ви призоваваме да отложите пътуването си до засегнатите райони.
Зика се пренася от комари и се свързва с хилядите случаи на новородени с недоразвити мозъци. Разпространява се в Америките. Световната здравна организация обяви вируса за глобална обществена заплаха. Междувременно американският Червен кръст призова потенциалните донори на кръв, които се връщат от засегнатите от Зика страни, да изчакат най-малко 28 дни преди да дарят кръв. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.