Първи зрелостен изпит и за кубратчани

Днес 46 зрелостници от най-голямото училище в община Кубрат – СОУ „Христо Ботев“, положиха първия си зрелостен изпит. Матурата по български език и литература е задължителна за всички и е важна като резултат не само за дипломирането, но и за влизането в повечето ВУЗ-ове на страната ни.
Дванайсетокласниците решаваха 41 задачи, като от тях 40 са тестови, с максимални 70 точки. Задачата за създаване на аргументативен текст по български език и литература е 41-ва. Максималният брой точки за тази задача е 30. Тази година художествената творба, върху която зрелостниците разсъждавахаq е произведението на Пейо К. Яворов „Ще бъдеш в бяло“.
Програмата е от задължителния материал от 11 и 12 клас. Той включва над 90 литературни произведения от класиците на българската литература. Ще бъде проверена и езиковата култура, която приоритетно е изучавана до 7 клас от учениците. Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни.
Само след два дена ще е и втората матура – по избран от зрелостниците предмет. Най-много от тях са избрали биология и здравно образование, история и цивилизация и предметите от философския цикъл. Едва по един са избрали математика и география и икономика. Няма подадени заявления за трета матура.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.