Първанов: Реформаторският блок е новото ДПС

В момента аз съм лидер на АБВ в оставка до избирането на нов председател на партията. Това каза в сутрешния блок на БТВ Георги Първанов, президент на България 2002-2012 година. Ние фактически сме в изборна процедура по избор, но това, което е уникалното е, че ще имаме пряк избор на нов председател на партията, което ще е своеобразен вот на доверие в случая, коментира той. Да видим обаче кой критикува мен и партията ми в последно време, партия, която след 10 поредни загуби продължава да не прави сериозни промени в структурите си.
Промяната в позициите на депутатите на АБВ, БДЦ и ДПС в така наречената обедна почивка преди гласуването на евентуалния бъдещ заем от 16 милиарда лева и то след обещанието на финансовия министър Горанов, който под натиска на Цветанов обеща, че всъщност реалните пари ще бъдат с 2 милиарда по-малко. Но никой не поиска и не пожела това обещание да бъде прието и подписано в писмен вид, защото иначе това е просто едно обещание хвърлено във въздуха. Аз не искам персонално да изяснявам кой какъв принос е имал за промяната на позицията на депутатите на АБВ, дали на него са повлияли някои хора от ръководството на партията – за мен това е затворена страница, заяви Георги Първанов. Всеки има право на своя политически пубертет, всеки има правото да го изживее сам. Така лидерът на АБВ в оставка коментира изказванията на Радан Кънев от Реформаторския блок и на Валери Симеонов от Патриотичния фронт, че камък им е паднал от сърцето, след като са разбрали, че той си подава оставката.
Реформаторския блок в моите очи вече е новото ДПС по отношение на преяждането с власт – навсякъде където се отвори ново място в някоя служба или администрация, винаги кандидатът е от Реформаторския блок. А на въпроса кой позволява на реформаторите да преяждат с власт, отговорът е съвсем естествено партията мандатоносител в лицето на ГЕРБ и нейния лидер и премиер Бойко Борисов. Що се отнася до поведението на Валери Симеонов от Патриотичния фронт, това е най-грубия и най-непремерен език, който съм чувал в политическото пространство, дори по-силен и непремерен от Волен Сидеров, когото аз многократно съм критикувал сериозно. Не само, че одобрявам Ивайло Калфин като социален министър, но и приветствам неговата дейност, защото той показа, че социална политика и реформи може да се води реално. АБВ престава да приема като своя основа за отношението към кабинета подписаното предизборно споразумение. Тоест ние ще подкрепяме разумните инициативи предлагани от правителството, но тази подкрепа няма да е вече на база на предизборното споразумение, което беше подписано. Например ние подкрепихме кандидатурата на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи, защото смятаме, че на всеки кандидат за поста трябва да бъде даден шанс. Да, тя е компромисен вариант в случая, но това в никакъв случай не означава, че тя няма да успее да се справи с осъществяването на реформата в сектор „Сигурност“. Аз й пожелавам успех, заяви Първанов.
Аз се изказах положително за първите стъпки и действията на Бойко Борисов като министър-председател и действията на правителството като цяло. Имаше една по-диалогична атмосфера и тенденции този път ГЕРБ и нейния лидер да работят наистина в коалиция с другите партии в кабинета. Но напоследък забелязвам тенденции и инициативи за едно връщане на Борисов към практиките, които наблюдавахме в кабинета „Борисов 1″. Едното е, че решенията в правителството отново почнаха да се взимат еднолично, много решения се взимат хаотично и не на базата на някакъв план. Но също така има и цели сектори, които в момента са в много тежко състояние и за които нищо реално не се прави. Ние все още сме толерантни и не сме повдигнали въпросите, но ако нищо не се предприеме ще кажем своята позиция и мнение. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.