Пхенян спира с ядрените опити, ще развива мощна икономика

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви, че от днес страната ще прекрати ядрените тестове и изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, посочва южокорейската агенция Йонхап. Агенцията се позовава на севернокорейски медии.

Решението идва след среща Централния комитет на управляващата Работническа партия. Пхенян ще затвори и ядрения полигон в северната част на страната като доказателство за намеренията си.

Комунистическата държава няма да използва ядреното си оръжие ако срещу нея не се отправят ядрени заплахи и провокации и при никакви случаи няма да предава на други оръжия или технологии, обяви говорител на Пхенян.

„Северна Корея ще прекрати ядрените тестове и изстрелването на междуконтинентални балистични ракети от 21 април 2018 година. За да гарантира прозрачност на прекратяването на атомните опити, ще бъде закрит северния полигон за изпитания на републиката.“

Стъпката на Северна Корея идва по-малко от седмица преди срещата на Ким Чен-ун с южнокорейския президент Мун Дже-ин в демилитаризираната зона между двете държави и очакваните разговори с Доналд Тръмп.

Тръмп приветства решението като много добра новина за страната и за света. В пост в Туитър той обяви, че очаква с нетърпение срещата си със севернокорейския лидер.

Японският премиер Шиндзо Абе също приветства намерението на комунистическата държава, но подчерта, че сега не е времето да бъде отслабен натискът върху нея.

Усилията на страната ще бъдат насочени в „създаването на мощна социалистическа икономика и вдигането на жизнения стандарт на населението“, пише в решение на Трудовата партия на Корея след пленум на ЦК.

Според Ким Чен-ун страната вече е проверила ядрените си оръжия.

За развитието на икономиката е нужден мир и приятелски връзки със седните и дуги държави по света, допълва се в решението.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.