Пхенян започна да поставя условия, за да има среща със САЩ

Северна Корея не е заинтересувана от среща на върха със САЩ, ако те продължат да настояват за едностранен отказ на Пхенян от ядрената му програма, заяви днес севернокорейският първи заместник-външен министър Ким Ге-гуан, цитиран от „Асошиейтед прес“ и ТАСС. „Ние не сме заинтересувани от преговори, на които ще бъдем притиснати в ъгъла. Не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за среща на върха със Съединените щати“, каза севернокорейският представител.

Той разкритикува също изявленията на Вашингтон, че Северна Корея трябва напълно да се откаже не само от ядрената си програма и балистичните ракети, но и от биологическите и химическите си оръжия.

В същото време говорител на южнокорейското министерство на националното обединение обяви, че решението на Северна Корея да отмени междукорейските преговори на министерско равнище, планирани за днес, е достойно за съжаление, предаде „Ройтерс“.

„Решението на Северна Корея едностранно да отложи преговорите на високо равнище между двете Кореи, изтъквайки като причини годишното съвместно военновъздушно учение между Южна Корея и Съединените щати противоречи на духа на Декларацията от Панминчжон и е достойно за съжаление“, посочи говорител на министерството. Той призова Севера незабавно да се върне на масата за преговори.

Съединените щати и Южна Корея увериха, че учението е с отбранителна цел, но Пхенян го окачестви като „военна провокация, насочена срещу положителното политическо развитие на Корейския полуостров“.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.