Путин прогнозира икономически растеж до две години

Властите в Киев съзнателно откъсват Донбас от Източна Украйна, като изключват гражданите на региона от националната финансова система. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на т.нар. пряка линия – ежегоден формат, когато президентът отговаря на въпроси на граждани. Тази година Путин дискутира ситуацията на руската икономика с бизнесмени и предприемачи в студиото.

Путин отрече украинският президент Петро Порошенко да е молил Русия да вземе Донбас.

„Има хора, които са борят за правата си със сила. Но има у хора, които нямат нищо общо с това, които работят за пенсиите си. Защо не плащат на тях?“, запита руският президент. „Така че можем да кажем, че днешните власти в Украйна откъсват Донбас със своите собствени ръце“, заяви Путин.

Той за пореден път отрече обвиненията руски военни да се намират в Източна Украйна. Президентът прогнозира, че руската икономика ще се върне към растеж за по-малко от две години.

Въпреки тази прогноза Путин не смята, че Западът ще вдигне санкциите над Русия, наложени заради предполагаемата роля на Кремъл в кризата в Източна Украйна.

Президентът призна, че руската икономика изпитва трудности, ударена от спада в цената на петрола, както и от ефекта от наказателните мерки.

В отговор на въпрос за прогнозата му от декември за растеж след две години Путин казва: „Сега виждаме укрепване на рублата, ръст на пазарите. Мисля, че това може да се случи по-рано… Но в рамките на около две години“.

Според „Ройтерс“ Путин е отправил ясни обвинения към Запада за проблемите на руската икономика, сред които срива на рублата, високата инфлация и спадащите приходи. Агенцията припомня, че централната банка очаква икономиката да се свие с 3.5 до 4% тази година и с 1 до 1.6% през 2016 г.

Държавният глава заяви, че санкциите са политически мотивирани и че Западните сили искат да „ограничат“ Русия. „Не мисля, че те са свързани пряко със събитията в Украйна“, каза Путин и допълни, че санкциите са останали в сила въпреки че Русия смята, че Киев е виновен за неспазването на пълното прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Президентът каза още, че скоро е обсъждал наказателните мерки с местни бизнес лидери. „Казах им, че не може да очакват вдигане на санкциите, защото те са изцяло политически“, посочи Путин. /dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.