Путин отказа да изгони американски дипломати

Президентът на Русия Владимир Путин отхвърли предложението на министерството на външните работи да изгони от страната 35 американски дипломати в отговор на новите санкции на Вашингтон срещу Москва.

Според него администрацията на Барак Обама е обявила 35 руски дипломати за персона нон грата, за да предизвика реакция, но Русия няма да хване стръвта.

„Запазваме си правото да отвърнем, но няма да паднем до нивото на тази безотговорна „кухненска“ дипломация. Ще предприемем по-нататъшни мерки за възстановяване на руско-американските отношения на базата на политиката, която приеме администрацията на новоизрания президент Доналд Тръмп“, каза Путин в изявление.

Руският президент изрази съжаление, че колегата му от САЩ Барак Обама завършва мандата си по такъв начин, но му пожела весели празници. Владимир Путин отправи поздрави и към американците и Доналд Тръмп.

„Няма да създаваме проблеми за американски дипломати. Няма да гоним никого. Няма да попречим на техните семейства и деца да използват традиционните си места за почивка по време на новогодишните празници. Не само, но каня всички деца на американски дипломати, акредитирани в Русия, на новогодишни и коледни детски празненства в Кремъл“, каза още той.

По-рано министърът на външните работи Сергей Лавров съобщи, че е отправено предложение към Путин от Русия да бъдат изгонени 35 дипломати от САЩ, точно толкова, колкото руски представители Обама нареди да напуснат посолството във Вашингтон и консулството в Сан Франциско.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.