Путин допусна „престъпна небрежност“ като причина за пожара в Кемерово

В рамките на заседание, посветено на трагедията в търговския център в Кемерово, жертви на която станаха 64 души /много от тях деца/, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин посочи сред възможните причини „престъпна небрежност и нехайство“, предава TACC.

След като промени плановете си, Путин реши да се срещне с инициативната група, пристигнала в сградата за съдебномедицинска експертиза. Той попита кмета на града: „Как позволихте пускането в експлоатация на тази сграда?“.

Илья Середюк отговори, че решението за въвеждане в експлоатация е издадено през 2014 г., когато той още не е бил в длъжност. В същото време той призна, че последната проверка на сградата е извършена през 2016 г.

„Две години не са извършени проверки, въпреки че сигурността трябваше да бъде осигурена“, възмути се държавният глава.

„Това, което се случи, не са бойни действия, не е внезапна експлозия на метан в мина. Хората бяха отишли да почиват с децата си. Говорим за демография и губим толкова много хора, заради какво? Заради престъпна небрежност и нехайство“, подчерта лидерът на Кремъл, след което поднесе съболезнования на роднините и близките на загиналите.
Според информации, които се проверяват, охранител е изключил противопожарната инсталация, а аварийните изходи от сградата са били заключени, което и затруднило евакуацията на хората.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.