Публично определят апелативните съдии по делото срещу Цветанов

В присъствието на медиите ще бъдат определени тримата апелативни съдии, които ще гледат делото за престъпление срещу правосъдието срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това става само три дни, след като Върховният касационен съд отмени четиригодишната му осъдителна присъда и върна делото на нов състав на Софийския апелативен съд.
С два на един гласа Върховният касационен съд върна делото с остри, критични мотиви към апелативните съдии. Според върховната съдебна инстанция, правото на бившия вътрешен министър на безпристрастен и справедлив процес е било нарушено. Тази констатация е доминираща в мотивите, в които почти не се коментира доказаността или не на обвинението срещу Цветанов за шестте резолюции – „Не“, под разрешени от съдия специални разузнавателни средства.
С рекордни темпове, върнатото в петък дело, ще бъде разпределено от председателя на Наказателната колегия на Софийския апелативен съд Петя Шишкова. На този етап не е ясно из между колко съдии ще избира системата за случайно разпределение на делата, тъй като не е ясно, колко от тях ще бъдат автоматично отведени, или кои ще бъдат наказателните съдии, които биха решили да си направят отвод от мегаделото. Изборът ще е в присъствието на медиите – процедура, която се превръща вече в традиция за дела, свързани с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.