Проф. Стив Ханке: Финансовата неграмотност е огромен проблем в България

Финансовата неграмотност е огромен проблем в България. Това отчете икономистът проф. Стив Ханке, наричан бащата на Валутния борд у нас, на конференция за финансово образование.
Ханке цитира проучване на Световната банка от 2010 г., което показва, че 60 % от българите казват, че имат съвсем бегли познания или нямат такива за това какво са взаимно спомагателни каси, за търговски банки – около 35 % от хората се определят като неграмотни и нямат представа как да си отворят сметка, 66 % не са запознати с потребителски кредити, допълнителни пенсионни фондове- се оказват трудност за 60 %, а цели 80 % от българите не се запознат със заемни инвестиционни фондове. Големият проблем с финансовата грамотност е, че хората си внушават, че разбират много повее отколкото разбират всъщност, смята професорът.
Според Ханке посочи във финансовата грамотност влизат сферите на това как да управляваме имуществото и парите си, потребителските кредити, застрахователно дело и данъчно дело. „Когато човек е грамотен той води поне с едно пред неграмотния. Няма нищо по-приятно от това да ковеш съдбата си и да не я изпускаш от ръце. Нивото на финансова грамотност по света е удивително ниско, дори в САЩ“, отечете баща на Валутния борд у нас. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.