Проф. Овчаров сдъвка македонците

Историкът проф. Николай Овчаров изнесе урок по история на македонците, след като в македонския и сръбския печат излезе материал, в който се твърди, че българите по време на османското владичество нямали национално самосъзнание. На пресконференция днес той определи материала на македонския журналист Самуил Ратевски като тенденциозен и неверен.
По думите на Овчаров в публикацията се твърди, че в периода XVI-XIX век българите във Влахия се определяли като сърби или гърци. Наистина през този период много често във влашките документи се използва понятието сърбин, коментира историкът.
Той обясни, че в края на XVIII и началото на XIX век заради руско-турските войни започва масова миграция към Влахия, васална по това време на Османската империя. Когато идвали да събират данъци по тези места, турците имали претенции към населението като към тяхно. Затова влашките власти и българите преселенци се разбират, че ще получат земя, но срещу това трябва да нарекат себе си сърби или гърци, за да няма претенции към тях като население на империята, посочи Николай Овчаров.
Той коментира, че става дума за „номер“, с който да избегнат обратна екстрадиция или намеса от османските власти, а не липса на българско самосъзнание.
Историкът отхвърли и твърдението в същата статия, че понятието „българин“ нямало етническо съдържание и означавало вулгарен и прост, съобщи ТВ7. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.