Проф. Валери Димитров: Василев е присвоявал пари от КТБ за небанковия си бизнес

Изненадващо се появи инвеститор, който да закупи част от активите на фирмите на Цветан Василев, които обаче до скоро всички институции обясняваха, че не са негови. Сега всички рязко разбраха, че той притежава голяма част от българската икономика и я продава за 1 евро на хора, които никой не знае какви са.
„Аз бих поставил въпроса какъв е небанковият и банковият бизнес на Цветан Василев. Това, което става ясно, е, че няма ясна граница между тях. Поставя се въпросът с чии пари е придобил дяловото участие във всички тези дружества. Това от своя страна води до въпроса не е ли с пари на вложителите в КТБ. Според мен става дума за една крупна финансова измама, организирана от Василев, в която са присвоявани пари на банката, за да може той да придобива активи“, коментира експертът по банково дело проф. Валери Димитров.
Отговорът на всички тези въпроси трябва да бъдат дадени от регулативните органи, допълни той.
„Хипотезата за сделки с подставени лица, които увреждат банката, не е изследвана от никого. Тя просто липсва“, заяви проф. Димитров.
„Не мога да кажа еднозначно има или няма сделка и кой кой е в тези сделки. Това, което е по-страшното е, че държавата не знае какво се случва. Почти година след случилото се в КТБ продължаваме да не знаем кой кой е в цялата схема и кое предприятие чие е. Нещо, което трябваше да бъде изяснено от ДАНС и БНБ“, на мнение е бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.
„Подобен тип сделки, поради редица европейски регулация, би трябвало предварително да бъдат разрешени. Има формални изисквания, които не съм наясно дали са спазени“, допълни той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.