Протест в защита на културното наследство на 20-и век

Архитекти, археолози, реставратори и музейни работници се събраха пред Народното събрание в защита на културното наследство на 20-и век. Те се обявиха срещу готвена промяна в Закона за културното наследство, която позволява на кметовете да събират тричленка и сами да решават съдбата на паметниците на културата от местно или национално значение.
Протестиращите подготвят декларация, с която да оповестят подробности исканията си. На първо място те настояват да бъдат допуснати до обсъждането на законовите промени.
Законовите промени се случват, когато в Пловдив бе разрушен Тютюневия склад, вдъхновил Димитър Димов да напише романа „Тютюн“, а в Харманли също бе разрушена знакова старинна сграда.
Текстовете, които предизвикаха недоволството на професионалистите, предвиждат експерти, които са назначени на щат в общините, да изготвят становища по инвестиционните намерения в съответната община.
До сега тази работа се извършва от Националния институт за недвижимо културно наследство. Предложенията вече бяха приети в парламента на първо четене с 80 гласа „за“.
Вносители на законопроекта са депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, председателят на парламентарната комисия за култура и медии Полина Карастоянова и Димитър Главчев – зам. председател на НС.
В мотивите си те посочват, че капацитетът на Националния институт за недвижимо културно наследство е изключително ограничен и преписките се движат с години.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.