Протести и сблъсъци в Барселона след отложения избор за премиер на Каталуния

Протести и сблъсъци в Барселона, след като каталунският парламент отложи избора на нов премиер. Единствен кандидат за поста остава бившият лидер Карлес Пучдемон.
Отлагането на заседанието за неопределено време предизвика бурни реакции. Депутати протестираха в парламента, а навън стотици демонстранти последваха примера им. Стигна се и до сблъсъци с полицията.
До поредния изблик на недоволство се стигна, след като Върховният съд в Мадрид забрани Пучдемон да бъде избран за лидер на областта, ако не присъства лично на парламентарното заседание.
Заповедта му за арест все още е в сила, а самият той се намира в Белгия.
В същото време самият Карлес Пучдемон разпространи кратко видео, в което призова привържениците си в Каталуния да останат единни.
„Щях да съм щастлив днес да ръководя всички Вас като премиер. Това, което ни доведе до тук е единението и не трябва да го губим, така че само обединени можем да преодолеем предстоящите предизвикателства“, обяви Пучдумон.
Той настоя, че няма нито един друг кандидат за лидер на Каталуния, нито друга алтернатива, но въпреки това призова хората да уважат решението за отлагането на избора му.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.