Протестите на личните лекари се разрастват

Още 10 области ще се присъединят от днес към протеста на общопрактикуващите лекари, започнал в понеделник.
Недоволството е срещу служебния рамков договор, по който джипитата трябва да работят тази година, след като отказаха да го подпишат. Личните лекари казват, че в бюджета да орязани парите за изследвания и прегледи на пациентите. Здравният министър Петър Москов отвръща, че е точно обратното.
Днес за кратко ще протестират лекари от Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково.
Протестът бе започнат от лекари в областите Кюстендил, Ямбол, Велико Търново, Разград, Ловеч и Перник. От Столичната лекарска колегия (СЛК) също подкрепиха недоволството. Организацията настоя проектът за договор да бъде оттеглен и да се работи по Националния рамков договор от миналата година, докато бъде приет новият.
Джипитата са против въвеждането на пръстовия отпечатък за регистриране на пациентите и настояват за въвеждането на електронна здравна карта. Те призовават освен това държавата да започне незабавно да внася в пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява, и да бъде решен трайно проблемът със здравно неосигурените.
Вчера здравното министерство съобщи, че министър Москов е подписал за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 г., който фактически ще замести неподписания от лекарския съюз нов договор за 2016 г.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.