Протестиращите в Кубрат ще изчакат още два месеца държавата да оправи пътищата

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен уважи поканата на жителите на община Кубрат да се срещне с тях на мирния им протест с искане да се ремонтират пътищата от общинския център към Разград и Русе.

При дойде и директорът на Областното пътно управление инж. Людмил Янев.

Пред хората, които за 2 часа блокираха пътя Кубрат – Разград, Г. Хюсмен изрази своята солидарност с исканията им. Поздрави ги за това, че са будни, показват, че гражданското общество е живо и се опитват да накарат държавата да работи. Риторично попита обаче защо протестиращите са толкова малко. Областният управител коментира още, че от 20 години в Лудогорието нищо не е правено и това е довело до настоящото състояние на инфраструктурата – от общо 505.5 км републиканска пътна мрежа в Лудогорието 44% са в лошо състояние, а от тях девет участъка с обща дължина 103.7 км. са в ужасно състояние. Той припомни, че преди година при старта на ремонта на пътя Разград-Търговище бе обявен ангажимент за ремонт на друг силно компрометиран участък в областта – пътя Исперих – Пристое. Първата копка на 28-километровата отсечка ще е на 10 юли и за церемонията са очаква министърът на регионалното развитие Николай Нанков. „Не спират совалките с МРРБ и АПИ и по отношение на пътищата в община Кубрат, имам уверение, че ще се търсят средства за ремонт на 9 км от пътя Разград – Кубрат между селата Топчии и Каменово” – каза още областният управител. Той изрази несъгласие с част от лозунгите на протестиращите: 

С протестиращите разговаря и директорът на Областното пътно управление инж. Людмил Янев, който информира, че от началото на месеца се изработва технологичен проект на 9-километровата отсечка от пътя Разград – Кубрат между селата Топчии и Каменово. По думите му става въпрос за цялостен ремонт, не кръпки или текущ ремонт, очаква се проектът да е готов до 2 месеца. Междувременно се търсят средства и за ремонт на 46 км от пътя Кубрат – Русе.

Сред изразяване на позициите на областния управител Гюнай Хюсмен и на директора на ОПУ-Разград инж. Людмил Янев протестиращите премахнаха блокадата и увериха, че ще изчакат двата месеца, необходими за изработване на проекта, нови протестни действия ще предприемат, ако този срок не бъде спазен. Ангажимент към организацията на протеста имаше сдружение „Потомци на Дуло”, създадено след първите подобни действия преди месец.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.