Пролетта дойде, ред е на слънцето

Астрономическата пролет настъпи у нас днес в 6 часа и 30 минути, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
Тя започва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното полукълбо.
Пролетта завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо, както и около 21 декември – в Южното полукълбо.
Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември.
През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.
До обяд преваляванията в Източна България ще спрат и облачността ще се разкъса и ще намалее. След обяд над цялата страна ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от север-североизток, който по-късно през деня временно ще се усили и ще се ориентира от запад-северозапад.
Максималните температури ще са от 6 до 8 градуса в североизточните райони и от 11 до 14 градуса в западната половина от страната.
По Черноморието в сутрешните часове на места все още ще превалява слабо. След обяд ще е без валежи, а облачността ще се разкъса и ще намалее.
Над планините облачността ще е разкъсана, в масивите от Западна България – до предимно слънчево. Ще бъде ветровито, с умерен, по високите и открити части и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около минус 1°.
/Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.