Прокуратурата в Турция иска доживотен затвор за политически лидери

Съпредседателите на Демократичната партия на народите /ДПН/ са заплашени от затвор до края на живота си, ако съдът потвърди исканите от прокуратурата присъди, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Лидерите на прокюрдската опозиционна партия и в момента са зад решетките в два различни затвора, разследвани са за тероризъм от магистратите в Диарбекир. Според обвинителния акт срещу Селахатин Демирташ той трябва да остане в килията от 43 до 142 години, а Фиген Юксекдаг – от 30 до 83 години. Двамата са обвинени като ръководители на терористичната организация на кюрдските сепаратисти ПКК, в публично пропагандиране на идеите и действията й, в открити призиви за тероризъм, насилие и жестокости. Освен всичко това посочените за водачи на терористична организация съзнателно са се противопоставяли на закона за събранията, митингите и демонстрациите, призовавали са публично хората към омраза и враждебност и трябва да понесат наказателна отговорност за организираните от тях десетки прояви.

От нощта срещу 5 ноември м.г. задържаните за рекорден брой престъпления са в затворите в различни части на Турция. С решение на наказателния съд в Диарбекир Демирташ бе транспортиран с полицейски хеликоптер в затвора в Одрин, където е въдворен в изолирана килия. Съпредседателката Фиген Юксекдаг е в подобен затвор в Коджаели, тя бе доставена със самолет от Диарбекир на летище Дженгиз Топел в Картепе, Коджаели и после с цивилни автомобили конвоирана до затвора от типа F – място за лишаване от свобода с максимална степен на сигурност и с гаранция за тотална социална изолация, без възможност за комуникация с останалите затворници. На това летище пътищата на Демирташ и Юксекдаг се разделиха, той бе принуден дълго да чака полицейския хеликоптер и малко преди полунощ кацна на терена на одринския спортен комплекс. Там бе посрещнат от многобройните екипи на местната жандармерия и конвоиран до изолатора в тъмничния затвор в Одрин.

Този безпрецедентен акт срещу политическите лидери предизвика още тогава светкавичните реакции на Европа и САЩ, посланиците на страните от ЕС в Анкара проведоха извънредно съвещание по повод съдебните решения. Външното министерство на Германия привика на разговор шерже д’афера на Турция Уфук Гезер, това направи и Швеция с представителя на дипломатическата мисия в Стокхолм Кая Тюркмен, в Копенхаген турският посланик Мехмет Дьонмез също трябваше да дава обяснения за чудовищната операция срещу Демократичната партия на народите.

Остро реагираха говорителката за правата на човека при ООН Равина Шамдасани, говорителят на пресцентъра на Белия дом във Вашингтон Джош Ърнест, председателят на ЕП Мартин Шулц, еврокомисарят по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисарят по разширяването при ЕК Йоханес Хан, докладчикът за Турция при ЕП Кати Пири, френското външно министерство, италианският премиер Матео Ренци и др. На 22 ноември м.г. турските власти не допуснаха делегацията от ПЕС да посети Демирташ в одринския затвор, тогава жандармерията блокира пътя.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.