Проклятието 666 застигна иманяр

Дяволското проклятие на числото 666 застигна роден иманяр. Точно толкова монети пазел в дома си 60-годишният Д.Д. от сунгурларското село Съединение. Малко след като артефактите в имането му достигнали дяволското число, на портата му се появили полицаи. Бургаските криминалисти извършили уникална по рода си операция по спасяване на автентични културно-исторически ценности от Рим, Византия, Гърция, Българско Средновековие и др. При спецакцията, продължила близо денонощие, е задържан и Д. Д. Ценностите са открити в дома му. Там в специално пригоден тайник мъжът скрил 666 монети и други артефакти – пръстени, печати, пломби, медальони и др.

Културно-историческите ценности са събирани години наред, като Д.Д. извършвал незаконни археологически разкопки в районите на общините Руен и Сунгурларе с метал-детектори и друга техника. Артефактите в голямата си част са редки, като много от тях са с добро ниво на съхранение и качество.

До момента не е установено да е имал съучастник или да е поддържал близки контакти с други иманяри от региона.

Полицаите имали данни, че въпросните артефакти ще бъдат изнесени нелегално зад граница, най-вероятно Германия. Така преди финала на сделката те започнали светкавична операция по предотвратяване на трафика на културно-исторически ценности. Ще им бъде направена експертиза от специалисти на Националния исторически музей-София и Регионалния исторически музей в Бургас.

Д.Д. обяснил, че събирането на артефактите и сумата от евентуалната им продажба щели да финансират създаването на нарочна карта на местата с откритите артефакти, частен музей, в който колекцията да бъде изложена и впоследствие развиване на мрежа за селски културен туризъм, насочен към античната история.
Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.