Прилагането на споразумението ЕС-Турция за мигрантите се забавя

Прилагането на споразумението за връщане на мигранти от Европейския съюз в Турция, което трябваше да започне от днес, се отлага, поради невъзможност на гръцките власти да се справят със задачата.
Никой не знае точно какво се случва и слуховете, които се носят създават голямо напрежение. Говори се, че ще евакуират целия остров или, че ще изберат хора от определени националности като пакистанци, иракчани и афганистанци. В момента тук цари пълно объркване, обясни представител на властите в остров Лесбос.
Условията за мигрантите в самата Гърция не са леки. До вчера там се струпаха близо 48 хиляди мигранти, от тях 10 хиляди на затворената от македонците граница при Гевгели. Потокът от турските брегове към егейските острови също нарасна, като турската брегова охрана съобщи, че само вчера е заловила над хиляди души при опит да пресекат Егейско море към Гърция. Афганистанец обаче се оплака, че турските власти са се опитали да потопят лодката му.
Трябваше буквално да се бием с турските охранители в морето. Поне пет пъти атакуваха лодката ми и се опитаха да я потопят, но някак успяхме да избягаме.
Европейският съюз обеща, че всички молби ще бъдат разгледани индивидуално според международноправните изисквания, след като ред правозащитни организации го обвиниха, че връща бежанците, въпреки тежките условия в Турция. И вчера хиляди противници на сделката с Анкара демонстрираха в Атина, Виена, Амстердам, Лондон и други европейски градове.
Според Международния спасителен комитет споразумението ще доведе само до повече неразбория, унижения и хаос за хората, които вече са тук в Гърция. И идеята, че могат да бъдат разселвани или връщани при определени условия е неетична, заяви Луси Кериган, говорител на Международния спасителен комитет.
Според Брюксел потокът ще намалее веднъж щом стартира прилагане на споразумението за депортиране. Франция и Германия обещаха да изпратят 600 полицаи и юристи в помощ на гръцките власти. Премиерът Алексис Ципрас заяви, че очаква поне 2300 служители. Според германския канцлер Ангела Меркел реалистичната дата за начало на депортациите е 4 април.
cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.