Приключи делото, заведено от кмета на Завет срещу Прокуратурата

Днес в Разградския окръжен съд приключи делото, което кметът на община Завет Ахтер Велиев SADзаведе срещу Прокуратурата на Република България за незаконно обвинение, по което е бил оправдан. Искът на Велиев е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, за присъждане на обезщетение в размер на 50 000 лева за нанесени му неимуществени вреди и още 9 000 лева за разноски и адвокатски възнаграждения.
Изслушани бяха вещите лица по назначената комплексна медицинска експертиза. Според тях психоемоционалният стрес, на който е бил подложен градоначалникът от образуването на наказателния процес срещу него през 2011 г. до приключването му през 2014 г., е отключващ фактор за заболяването диабет, а основната причина е фамилна обремененост.
В пледоарията си адвокатът на Велиев Стоян Димитров поиска обезщетението да бъде признато в пълния му размер, тъй като процесът е бил забавен заради протести на прокурорите и градоначалникът е бил многократно разпитван и разтакаван.Освен това са му били ограничени правата, тъй като му е бил забранен достъпът до класифицирана информация и носенето на оръжие. Според прокурора искът е частично основателен, но в десетократно по-малък размер.
Съдът ще се произнесе с решение в едномесечен срок.
Припомням, че през 2013 г. Велиев бе осъден условно за неправомерно разходвани средства, отпускани за преодоляване на щети от бедствия. Той бе признат за виновен в това, че през 2009 г. като кмет на Завет е подписал искане за отпускане на държавна помощ за възстановяване на джамията в Прелез, по която проливен дъжд нанесъл поражения. Според прокуратурата обаче, бедствие с такива размери не е имало. През 2014 г., след преминаване през всички инстанции, Велиев бе оправдан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.