Преображение Господне е!

На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството. Според народните вярвания, с идването на празника небето се отваря и откликва на съкровените стремежи на хората. Смята се, че на този ден природата, която досега е била подвластна на лятото, се преобразява и се обръща към зимата.
За вярващите християни и Преображение Господне отбелязва едно от знаменателните евангелски събития от земния път на Спасителя – явяването Му в небесната слава пред неговите ученици Петър, Йоан и Яков.
Позната е забраната за работа, особено домашна – миене, пране. Най-разпространени са обичаите за първото вкусване на грозде и къпини. Известна е легендата за къпината, създадена от дявола да узрява по-рано от Божието творение – гроздето, откъдето е и забраната да се ядат къпини, преди да е узряло гроздето. Затова лозарите носят в църквата грозде, което свещеникът след Св. литургия благославя и раздава с пожелание за преизобилие. Този плод се предпочита пред другите, защото от него се приготвя Св. причастие.
Този велик празник се пада през Богородичните пости и празничната трапеза трябва да е от риба и рибни продукти.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.