Премиерът: Ролята на Цветанов е да бъде човекът след мен

Ще предложа министрите да не участват в предизборната кампания – всички министри, от всички коалиционни партньори само да работят, заяви министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Националното съвещание на ГЕРБ в Пловдив, съобщава партийният пресцентър.
Изпълнителната комисия на ГЕРБ взе решение партията да участва сама на изборите, съобщи Борисов. „Можем да подкрепим кандидат на Реформаторския блок, ако той отиде на втори тур, а ние останем трети. Логично е и те да направят същото. Изборите ще бъдат едно голямо изпитание за коалицията, но трябва да покажем коалиционна култура. Поне ние, от ГЕРБ, ще положим големи усилия в това отношение и ще бъдем по-толерантни. Но ние си имаме цел – да потвърдим и увеличим позициите си в местната власт. Целта на ГЕРБ е да увеличи броя на кметовете и общинските ни съветници в страната“, заяви Бойко Борисов.
„Благодаря на кметовете от ГЕРБ, че за тази година и половина в опозиция никой от тях не се огъна и не беше купен, никой не предаде партията, благодарение на която са станали кметове. Благодаря и на Цветанов, че върши работата си в тези тежки за него месеци. Ролята на Цветанов в партията е да бъде човекът след мен“, отбеляза председателят на ГЕРБ. Шуробаджанащината е чужда на ГЕРБ и това я прави различна от всички останали партии, посочи Борисов.
„Забранявам ви да правите чистки на хора по места“, категоричен е той.
Бойко Борисов обясни, че правителството полага неимоверни усилия да подреди държавата, която не е подредена дори в социалистическо време. „Няма едно здраво нещо, на което да стъпим – пътища, електропроводи, водопроводи и т.н. За справяне с бедствието в Кърджали и Смолян работят над 970 машини, мобилизирани от различни места в страната. На много места има наводнения, срутища, свлачища и т.н. Това обаче ще струва десетки и стотици милиони на държавата. Затова в момента се води много сериозна битка с контрабандата. Десетилетия наред са източвани стотици милиони през енергетиката и горивата, но ние сега ще бъдем безкомпромисни. Има много бизнесмени, които говорят хубави неща пред медиите, а същевременно дължат на държавата милиони левове данъци. Това не може да продължава“, подчерта министър-председателят. Да не вдигаме данъци, за да привличаме чуждестранни инвестиции, е постулат и непреодолим фактор в програмата на ГЕРБ, припомни Борисов. „Не мога да си представя ГЕРБ да управлява и да не строим. Ако е така, защо да съм премиер? Това, което е построено, е единственото, което остава за хората“, каза още той.
„В Народното събрание нашите партньори правят така, че ние да увиснем. Така беше при гласуванията на плоския данък и предварителните отчуждения, както и за дълга. Кичат ни брошката ДПС заради тяхната абсолютна безотговорност в подобни моменти. Започвам да си мисля, че те умишлено се дърпат при важните гласувания в парламента, защото като ни откажат подкрепа, например за дълга, ние оставаме само с ДПС. Можем да търпим, но не до безкрай“, предупреди Бойко Борисов.
Правителството щеше да падне поне три-четири пъти заради липсата на подкрепа от коалиционните партньори за ключови за кабинета законопроекти, припомни министър-председателят. „Ако от нещо ме е страх, това е етнически конфликт – нито от олигарсите, нито от престъпниците, но истински ме е страх от етническо напрежение и етнически конфликт. Отношенията ни с ДПС са такива, каквито са и с БСП. Поддържаме нормален диалог с тях, за да работим и на национално, и на европейско ниво по приоритетите на България, например за Шенген. Никой няма да запомни Радан, Валери Симеонов или Каракачанов ако стане етнически конфликт. Тогава ще дойде СNN и ще кажат: „Правителството на ген. Борисов го направи“, посочи Бойко Борисов. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.