Премиерът Борисов сезира прокуратурата и ДАНС във връзка с писмото от Ян Аронов

Министър-председателят Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ по твърденията, изложени в писмо до него от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов.

Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая, съобщава правителственият пресцентър.

Представящ се за близък до премиера Бойко Борисов и синдикът на „Химко“ Росица Томова са поискали 500 хил. евро рушвет от американския инвеститор NIJ Group. Това става ясно от писмо на компанията до премиера и главния прокурор Сотир Цацаров, което бе показано от журналиста Сашо Диков по телевизия BIT.
Шефът на компанията Ян Аронов пише, че представители на компанията са се срещали няколко пъти със синдика на предприятието да съгласуват проект за договор, но това все се отлагало.
Миналата седмица депутатът от ДПС Делян Пеевски придоби врачанското предприятие за 11,7 млн. лева.
На синдика били изплатени 15 хил. евро пред свидетели. След това отишли на среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на премиера. Срещата се състояла в един от ресторантите „Виктория“ в столицата през 2015 година.
„Няма да има договор, докато не изплатят 500 хил. евро, а после още 500 хил. евро от печалбата“, им казал човекът, чието име не се съобщава.
Според американците това станало пред шестима свидетели, които са готови да дадат показания пред разследващите.
„Около „Химко“ има криминална група за изнудване“, пише още Аронов.
Според американските инвеститори Томова и посредникът са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи.
„За разлика от други купувачи, не искаме да предаваме завода за скрап“, пишат американците и допълват, че искат той да произвежда продукция в полза на българското селско стопанство.
Според тях целта не е била парите от евентуална приватизация на Росица Томова Химко“ да влязат в българския бюджет.
Росица Томова Аз и моите представители искаме да инвестираме в България при нормални условия, а не при условия, за които в САЩ се предвижда затвор“, пише Ян Аронов до премиера, главния прокурор и посолството.
Пресслужбата на прокуратурата отговаря на предаването на Сашо Диков, че не предоставя данни за внесени в държавното обвинение сигнали.
От правителствената пресслужба обаче потвърждават, че такова писмо е постъпило в деловодството. Тъй като държавата няма отношение към активите на „Химко“ АД, намеса на министър-председателя би нарушило конституционно определеното разделение на властите, съобщават оттам. Според тях случаят касае съдебната власт, синдика и компетентния съд по несъстоятелност.
Синдикът заявява, че не знае за това писмо.
Малко по-късно от МС разпространиха и позиция по повод изнесената информация от Аронов. Ето какво се казва в нея: „Писмо от г-н Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари 2016 г. Видно от писмото, копия са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д`афер г-жа Мартина Стронг. В писмото се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко“ АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група“.
„Химко“ АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от гр. София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника „Химко“ АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва.
В допълнение информираме, че нито към 8 септември 2015 г. – дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото – „г-н Богданов“.
Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко“ АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти. Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността.
Бихме искали отново да припомним, че министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие, и това залегна като приоритет в програмата на правителството. Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България, които да дадат началото на същинската съдебна реформа, и работи активно за промяна на законодателството, за да може този процес да бъде продължен и да завърши в интерес на българското общество./КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.