Премиерът Борисов: Инвестицията за разширението на „Амилум“ в Разград ще дава принадена стойност, която ще остава в България

Инвестиция за над 200 милиона лева, която американската компания ADM прави, като разширява завода си за преработка на царевица в Разград е едно добро вложение, чиято принадена стойност ще остава в България.

Над 2,7 млрд. лева дава държавата за субсидиране на българското земеделие, за да има и царевица, и работни места, за да се развива производство, като това в Разград. Това заяви на старта на новия проект министър председателят Бойко Борисов, който заедно с посланика на САЩ Ерик Рубин направи първата копка на бъдещото разширение на „Амилум България“. В Разград премиерът бе придружен от заместника си Томислав Дончев и от министър на земеделието Румен Порожанов.

Казах на посланика: Почвам вече да ви се радвам. Защото години наред инвеститорите в България бяха други и моите предшественици много се тупаха в гърдите, но се инвестираше във вериги, в банки, в ЕРП-та, а печалбите от тях изтичаха от България. Сега този завод ще произвежда принадена стойност, която остава у нас и затова сте добре дошли”, обяви Борисов.

Премиерът напомни, че с ускореното изграждане на инфраструктура правителството подпомага инвеститорите и ги насърчава да влагат у нас. „Така ще сме сигурни, че когато спрат еврофондовете, икономиката ще е в състояние да поддържа необходимия растеж”, убеден е министър председателят.

ADM е една от най-големите компании в света за преработка на земеделски продукти. През 2015 година тя придоби 100% от активите на завода за царевица в Разград, който бе първото приватизирано у нас голямо предприятие преди 25 години.„Това е пример за успешен завод, за успешна приватизация. Преди да решат да инвестират в Разград от ADM проучваха и други държави, но избраха България. Това ще помогне страната да стане един от най-големите производители и преработватели на зърно в Европа и ще е добър сигнал към другите чуждестранни инвеститори да правят бизнес тук, заяви посланик Ерик Рубин.

Ние сме благодарни за подкрепата, получена за този проект. Инвестицията в новото предприятие се очаква да създаде около 300 временни и постоянни работни места, както в самия завод, така и в местната икономика. Изключително сме оптимистични за бъдещето – нашите цели са да затвърдим позицията на ADM Разград като основно преработвателно предприятие в Югоизточна Европа и водещ европейски производител на кристална декстроза“, посочи Пиер Дюпра, президент за Европа, Среден Изток и Африка и член на Изпълнителния съвет на ADM. „Нашият проект в Разград е важна инвестиция за бъдещото развитие на българското земеделие и преработвателна индустрия. Чрез увеличаване на капацитета за преработка на царевица, ние вече ще можем да отговорим на нуждите от повишеното земеделско производство в региона.”, обясни представителят на мегакомпанията инвеститор.

„Празнуваме 25 години от създаване на завода. Благодарност към доверието на инвеститора, ще го оправдаем и след две години ще обявим: „Това е! Построихме разширението!“, каза в приветствието си преди първата копка председателят на Управителния съвет на Амилум България“ Светлозар Караджов.

През годините ние направиха много и за развитието на основния наш капитал – хората, за които днес атестацията, че си бил в „Амилум“, отваря врати навсякъде по света, с гордост заяви той.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.