Премигването има социална функция при общуването

Хората премигват около 13 500 пъти дневно и това е значително повече, отколкото е необходимо, за да поддържаме очите си чисти, пише вeстник „Дейли мейл“.

Учени от университета в холандския град Неймеген установиха, че бързото затваряне на очите играе също важна роля при визуалния контакт по време на общуването между хората. Бързите премигвания по време на паузите в разговора се оказва, че насърчават психологически събеседника ни да продължи общуването.

При другата крайност – бавните премигвания дават знак на човека срещу нас да говори по-малко. Холандските учени стигнали до извода, че премигванията имат почти същата функция като кимането ни с глава по време на събеседването.

Специалистите установили, че хората премигват много по-рядко с очи, когато не говорят с някого.

В опитна обстановка екипът създал компютризирано лице-аватар, което играело ролята на виртуален събеседник. Образът от екрана можел да възпроизведе къси премигвания и дълги премигвания съответно с времетраене 208 и 607 милисекунди. Тези минимални разлики веднага били долавяни от хората, които влизали в диалог с виртуалното лице. При кратките мигания хората давали кратки и чести отговори на въпросите от аватара. А при дългите, репликите ставали по-обстоятелствени и по-малобройни.

БТА/Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.