През лятото не се очаквало голямо поскъпване на горивата

Не се очаква сериозно поскъпване на цените на горивата през летните месеци, дори и да има повишение, то ще бъде в рамките на няколко стотинки. Това обяви Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация, цитиран от агенция „Фокус“. Преди седмица горивата поскъпнаха с около 8 ст. за литър.

Посочи, че цените през летните месеци не се определят единствено от цената на суровия петрол, затова и дългосрочни прогнози са трудни. Като такива фактори той посочи производството на страните от ОПЕК, което намалява за трети пореден месец. Износът от Венецуела също намалява постепенно от 2016 г. Върху пазара се очаква да влияят и санкциите на САЩ срещу Иран.

Решението на САЩ да възстановят санкциите срещу Иран засяга около 4% от световния добив на петрол и износа на 450 000 барела на ден за Европа и 1.9 млн. барела за Азия. В четвъртък цената на петрола от сорт „Брент“ достигна 78 долара за барел – най-високата от 2014 г., а прагът от 80 долара може да бъде преминат скоро, след като за последните 12 месеца той поскъпна с 60%.

Въпреки това търсенето и предлагането на суровината в момента било почти балансирано, смята Бенчев.

„Ако търсенето на петрол се увеличи поради растеж на световната икономика, каквито са очакванията, е възможно през следващата година и цената на барел да се увеличи, но е твърде рано за прогнози“, обясни експертът.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.