Президентът се притесни от липсата на информация и прозрачност по сделката за ЧЕЗ

Президентът Румен Радев също взе отношение по сделката за продажбата на българския бизнес на чешката компания ЧЕЗ. Той изрази загриженост от „липсата на достатъчно информация, както и на прозрачност в процеса на придобиване на активите на една от най-големите компании в стратегически сектор като енергетиката“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев направи този коментар по време на работната му среща с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Двамата разговаряха за енергийния сектор в страната, сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от компанията „Инерком България“, както и отговорностите на КЕВР по Закона за енергетиката.

Президентът изрази мнение, че институциите в държавата трябва да гарантират защитата на обществения интерес, като не уточнява с какво точно той може да бъде засегнат.

Сделката за активите на „ЧЕЗ България“ предизвика сериозен обществен интерес, след като се разбра, че чешкото дружество е решило да продаде бизнеса си на компанията „Инерком България“. Продажбата беше договорена в края на миналата седмица, а след това енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, тъй като се познава със собственика на фирмата купувач – Гинка Върбакова. Самата Върбакова обяви, че ще осъществи сделката чрез теглене на банков заем.

Премиерът Бойко Борисов пък възложи на ДАНС и НАП да направят пълна проверка по продажбата на ЧЕЗ.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.