Президентът за „Южен поток”: Готови сме да строим веднага щом Русия и ЕС се разберат

Готови сме да строим веднага щом Русия и ЕС се разберат Двустранният диалог между България и Сърбия бележи силно развитие, а напредъкът на целия Балкански регион е видим, което отваря нови възможности за сътрудничество, заяви президентът Росен Плевнелив след срещата си президента на Сърбия Томислав Николич. Двамата президенти разговаряха в Белград, където българският държавен глава пристигна на двудневно официално посещение, съобщава пресцентърът на „Дондуков“ 2.
На съвместна пресконференция със сръбския си колега президентът Росен Плевнелиев заяви, че европейската интеграция е „исторически шанс да изградим стабилен, демократичен и происпериращ регион, въпреки тежкото историческо наследство“. „Балканите, които винаги в миналото бяха давани като пример за конфликти, днес са пример за мир и за добросъседство. Близката ни историческа съдба е основа да изграждаме бъдещото си сътрудничество“, каза българският президент, който отново потвърди категоричната подкрепа на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
Свързаността на енергийните мрежи на двете страни и инфраструктурните проекти по Коридор 10 остават общ приоритет, заявиха още Росен Плевнелиев и Томислав Николич. Нашата енергийна сигурност може да бъде гарантирана само чрез свързаност на газовите мрежи и вече е време да насочим усилията си и към създаването на регионален енергиен пазар на природен газ и електричество“ заяви Росен Плевнелиев. Сръбската страна е в процес на изготвяне на план за изграждането на междусистемната връзка. Планира се и ускоряване на процедурите по реализацията на газовата връзка. Двамата президенти бяха категорични, че междусистемната връзка е ключова за енергийната сигурност на страните от региона и ще допринесе за диверсификацията на енергийните доставки.
Извършваме подготвителни работи, готови сме да строим веднага, когато Русия и ЕС се разберат, каза българският президент в коментар на проекта за газопровод „Южен поток“ и допълни, че в България има пълен политически консенсус за строеж на „Южен поток“ в съответствие с европейските правила Нямаме писмен документ, за да знаем какво да правим, подчерта българският президент.
Реализацията на идеята за газов хъб остава неясна, каза Плевнелиев. Според него всички карти били на масата, оставало Русия да вземе своето решение. Николич все пак не отхвърли напълно възможността за реализирането на „Южен поток“.
В Белград държавният глава беше посрещнат с официална церемония от президента Томислав Николич. В първия ден от официалното си посещение в сръбската столица президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с министър-председателя Александър Вучич и с председателя на Народната Скупщина Мая Гойкович. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.