Предоговорените депозити в КТБ са били разписвани от Нели Кордовска

Нели Кордовска е служителят, разрешавал от името на Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат променяни условията по договорите на 1000 депозанти в обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка, за да получат по 100 хил. евро обезщетения, на каквито не са имали право, съобщи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в интервю за БНТ.
Кордовска е временен ръководител на Управление „Банков надзор“ в централната банка и неин представител във ФГВБ. Кордовска беше уличена, че е закрила влоговете си в КТБ часове преди тя да бъде поставена под специален надзор.
Стоянова е на мнение, че когато става дума за банкова несъстоятелност, банкова тайна не трябва да има както за депозантите, така и за кредитополучателите. Тя подкрепя желанието на ДПС за повече прозрачност и вече се работи по конкретната формулировка в закона. С друго изменение ще се даде възможност синдиците и международната компания за проследяване на паричните потоци, която предстои да бъде наета, да получат достъп до платежната система, за да могат да проследяват транзакциите.
Председателят на бюджетната комисия е изненадана от това, че стотици хора – служители в КТБ, в БНБ и в одиторската компания, заверявала отчетите на банката КPMG, са нарушавали закона, действали са в своя вреда и срещу обществения интерес: „Гледам и не вярвам на очите си. Не мога да разбера как квесторите, за които чувам, че са сериозни хора, са разрешавали това, как толкова много, стотици хора, работещи в КТБ, са се съгласявали да стават собственици на фиктивни фирми и да подписват договори за милиони…Изведнъж се оказа, че и в БНБ са не един и двама, както и в одиторската компания КPMG. Какво се случва с обществото, коя е тази сила, която ги кара?“, попита Стоянова и предположи, че едва ли е ставало заради големи суми пари, а по скоро са го правели само за заплатите си.
Тя повтори, че продължава да иска оставката на управителя на БНБ Иван Искров, но предупреди, че личността му се сатанизира – „като че ли само той е виновен“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.