Преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС започват на 14 декември

/КРОСС/ Сърбия може да очаква отваряне на първите преговорни глави за членство в ЕС на 14 декември тази година, заяви първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини в Белград по време на среща за външна политика на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предаде EU оbserver.

„На 14 декември може да очакваме отварянето на две глави – 32-ра и 35-та, за по-подробни преговори“, заяви Могерини.

Тридесет и втора преговорна глава се отнася до счетоводния контрол на обществените средства, а 35-та е назована „Други въпроси“, които в сръбския случай касаят отношенията с Косово.

Върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността поздрави Сърбия за „гладкото прилагане“ на споразумението за нормализиране на отношенията с Косово и заяви, че „Сърбия е направила много важни символични, но и съдържателни стъпки да допринесе към разбирателството и сътрудничеството в региона“.

„Ще дойдем в Брюксел с големи очаквания и твърдото убеждение, че Сърбия принадлежи към Европа“, заяви министър-председателят Александър Вучич по време на срещата.

В същото време президентът на страната Томислав Николич подчерта, че отношенията между стария партньор на Сърбия Русия са толкова важни, колкото и тези със Запада. Коментирайки отказа на Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия, Николич заяви: „Ние със сигурност ще си сътрудничим с Русия по-интензивно, отколкото досега, защото искаме да покажем, че да бъдем в ЕС не означава да бъдем срещу Русия и че да бъдеш приятел с Русия не означава да бъдеш срещу ЕС“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.