Правосъдният министър: Естествено, че не съм доволен от свръхвласт на главния прокурор

Министърът на правосъдието Христо Иванов н еодобрява внесените в парламента проектопромени в Наказателно-процесуалния кодекс и Гражданския процесуален кодекс, които дават още правомощия на прокуратурата. Според миналите вчера на правна комисия промени, се връща правото на държавното обвинение да може да замразява за 48 часа сделки между частни лица, както и да атакува сделки по средата на висящи дела, които са в ущърб на държавата или на общините.
„Естествено, че не съм доволен“, отговори Иванов на журналистически въпрос за концентрирането на още власт в ръцете на главния прокурор.
Той каза, че е говорил с премиера по тези въпроси и призова депутатите да разяснят „какво очакваме да се случи с повече правомощия“ за Цацаров.
„Мисля, че ивънредно законодателство и придаване на още функции към прокуратурата изисква много сериозна обосновка. Аз не мога да отрека предварително наличието на такива обстоятелства. Но ми се иска предложителите в парламнта да обяснят наистина как тези правомощия ще ни помогнат да се справим с казуса КТБ. Какви са конкретните очаквания? Повече мотиви! За да можем наистина да водим дебат“, коментира Иванов.
Самият Цацаров призна, че трябва внимателно да се прецени, когато се дават права на прокуратурата да атакува сделки в ущърб на държавния или обществения интерес. Той увери, че ако законодателят даде такива права на прокуратурата, тя ще ги упражни единствено в националния интерес. От друга страна, според него не бива да се дава прекалено широка рамка, тъй като е опасна и създава възможност за намеса в отношения, които на един етап не биха имали нещо общо със защитата на националните интереси.
Законопроекти, които дават повече правомощия на главния прокурор Сотир Цацаров, внесоха Цветан Цветанов, Валери Симеонов, Четин Казак и двама депутати от БДЦ (Стефан Кенов и Красимира Ковачка).
Правосъдният министър потвърди информацията за съкращаването на служители на Министерството на правосъдието.
По думите на заместника му Петко Петков, около 700 души ще бъдат съкратени от дирекциите за съдебна охрана и изпълнение на наказаният. Това ще стане с преструктуриране, тъй като в противен случай парите за заплати щели да свършат още преди есента. Надзиратели и охранители няма да бъдат съкратени, увери Петков. Преструктуриране ще има и в Агенцията по вписванията, като 12-те регионални звена ще бъдат обединени в шест. Ще бъдат съкратени както шофьори и администрация, така и началници, но закриване на агенцията няма да има. Предвидените съкращения в Агенцията по вписванията са около 5 на сто.
Христо Иванов уточни, че документът, който изтече в медийното пространство, свързан с конкретните бройки е „елемент от съкращаването на разходите във ведомството“. „Става дума за много ограничени структурни промени и не може да се говори за затваряне на звена. Обсъждани са всякакви варианти, но това не означава, че обсъждането е някакво крайно решение“, каза Иванов. По дучите му 28 броя се съкращават в Агенцията по вписванията. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.