„Правосъдие за всеки“ внася седемте си предложения за съдебна реформа в парламента

Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ внася официално днес в Народното събрание своите седем предложения за радикална съдебна реформа, подкрепени с подписи на граждани от цялата страна. Веднага след това те ще бъдат представени и на президента Росен Плевнелиев. Това се разбира от съобщение на организацията до медиите.
От 8,30 до 10 ч. гражданската инициатива ще бъде в парламента и от 11,30 ч. в президентството.
„За първи път в най-новата история на България гражданите се възползват от възможността си да внесат пряко в парламента предложения за промяна в Конституцията и законите на държавата“, пише в съобщението.
Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление дава възможност на гражданите да внесат предложения в Народното събрание като задължава народните представители да ги разгледат. Предложенията на инициативата бяха представени на разговори с парламентарните групи на РБ и БСП, с лидера на ДПС Лютви Местан и с министър-председателя Бойко Борисов.
„Правосъдие за всеки“ проведе разяснителна кампания в големите градове в страната чрез срещи на място с участието на граждани, местни магистрати, университетски преподаватели и общественици. Тази поредица от срещи завърши с работна дискусия в Народното събрание на 24 ноември.
Ето и седемте предложения, които ще бъдат внесени днес в парламента и представени на президента:
1. Без методическо ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите.
2. Намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години.
3. Нова длъжност – зам.-главен прокурор за борба с корупцията, независим в дейността си от главния прокурор.
4. Две колегии във Висшия съдебен съвет-прокурорска и съдийска.
5. Намаляване мандата на членовете на Висшия съдебен съвет от 5 на 3 години. Намаляване на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет от единадесет на седем членове.
6. Явно гласуване във Висшия съдебен съвет по всички кадрови въпроси.
7. Обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.
/Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.