Правителството се подготвя за изграждането на нов ядрен реактор

Във вторник беше публикуван проект на наредба за осигуряване на безопасността на ядрените централи, в която се определят правилата при избор на площадка за строежа на реактор, както и за проектирането, строителството, въвеждането му в експлоатация. В деня, в който проектът на наредбата стана публичен, британското онлайн издание Newsandstar излезе с публикация, в която се твърди, че американски реактор на „Уестингхаус“ е предвиден за доставка в България.
През октомври миналата година правителството се отказа от строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с участието на американската компания. Премиерът Бойко Борисов тогава обясни, че причината е в това, че му е предоставено „меморандумче“ за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години.
„Отношенията България-САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100. Отношението на България към САЩ е като към страна, която е за пример“, отсече Борисов на 12 октомври 2015 г. на среща с американския бизнес у нас.
Към момента не е ясно докъде са стигнали разговорите между двете страни. На 31 март 2015 г. изтече споразумението между американската компания и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технология, която ще струва 7.7 млрд. долара. С мотива, че държавата ни не разполага с такъв ресурс, на „Уеснигхаус“ бе поставено условието да стане инвеститор в проекта. Предложението на българската страна е американците да поемат 49% от капитала на дружеството на VІІ блок.
В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР1000 на американския гигант „Уестингхаус“ на площадката в Козлодуй.
В момента американската компания строи осем реактора от типа AP1000 в САЩ и Китай.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.