Правителството одобри купуването на нов тип изтребители

Правителството одобри купуването на нов тип изтребители и на два патрулни кораба за Българската армия. Одобрен беше и проектът за удължаване на летателната годност на самолетите МиГ-29. Трите проекта са на обща стойност близо 3 млрд. лв. и трябва да бъдат гласувани и от Народното събрание.
Няма опасност авиацията да бъде приземена. В момента има достатъчно изтребители МиГ-29, които да охраняват българското въздушно пространство, увери министърът на отбраната Николай Ненчев: „На този етап има достатъчно. Имаме седем, ако трябва да бъда съвсем точен“.
За нуждите на Военновъздушните сили е планирано закупуването на ескадрила с до 19 изтребители, посочи министърът: „Цяла ескадрила е, има от 12 до 19 изтребители“.
Конкурсът за закупуване на изтребители ще бъде обявен, след като проектът бъде одобрен от парламента: „Вярвам, че това ще се случи бързо, още повече, че Народното събрание прие с много голямо мнозинство програма 2020, така че не очаквам изненади оттам“.
Разглеждат се два варианта – закупуване на нови и на употребявани изтребители, които ще струват около 800-900 милиона. Сделката ще бъде по всички правила и изисквания по отношение на Закона за обществените поръчки.
Проектът за двигатели за МиГ-29 е на стойност между 50 и 100 млн. лева: „Касае малко по-мащабна дейност, която им плаща както смяна на някои от двигателите, придобиване на шест или четири неизползвани и вероятно четири или шест използвани, но отремонтирани двигатели“.
Предстои правителството да разгледа и проект за модернизация на бойните машини за пехотата.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.