По-скъпа Гражданска отговорност с между 15% и 25%

Леден душ за шофьорите – поскъпването на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” започна. Тя вече е по-скъпа с между 15% и 25% съобщава бТВ, цитирана от Аренамедиа. Повишението на цената варира, като най-малкото е с 5-6 лева, а най-високото със 62 – 63 лева. Основни фактори, от които се определя цената, са възрастта на шофьора и автомобила, населеното място, както и кубатурата на колата.
Една от причините за поскъпването е промяна в начина, по който се обезщетяват близките на загинали при катастрофи, обясняват застрахователи. Посочват решение на Върховния касационен съд от юни, с което се разширява кръга на хората с право на обезщетение за претърпени неимуществени вреди от причинена смърт на техни близки. Това вече са и братята, и сестрите, бабите, дядовците и внуците.

Асоциацията на пострадалите при катастрофи е съгласна с решението на съда, но критикува застрахователите, че не са повишили плавно цената през последните две години. Застрахователите признават, че относителната цена на „Гражданската отговорност” в България е доста висока спрямо средната работна заплата и изчисляват, че това са над 25% от средната работна заплата и над 60% от пенсията.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.