По морето търсят адреналинки и викачи

Адреналинки, викачи, готвачи, сервитьори и рецепционисти са сред най-търсените кадри по Черноморието това лято. Най-високата заплата, предлагана за новия летен сезон в региона на Варна е за танцьорки в нощен бар. Клуб в Златни пясъци предлага работа на адреналинки срещу заплата от 2000 лв. В морската столица и курортите в региона се котират добре и масажисти, рехабилитатори и кинезитерапевти. Спа центровете търсят кадри срещу възнаграждение между 600 лв. и 1600 лв., в зависимост от квалификацията. Освен това служителите получават и процент от оборота, безплатна квартира или транспорт, и храна. Фризьорките също се харчат добре, като предложенията за тях са от 800 до 1500 лв. Момичета, които сплитат плитки на метри от плажна ивица и тези, които рисуват временни татуировки с кана могат да изкарват 600 лв. Хотелиерите търсят аниматори с артистични умения, които
да забавляват гостите на родния им език
За труда си артистичните служители получават около 900 лв.
И това лято възнагражденията на сервитьорите и камериерките остава без промяна и варира между 500 лв и 600 лв. Миячки в кухнята, които са на най-ниското стъпало получават и най-ниското заплащане – 450 лв. Бодигардовете в нощните барове и дискотеки получават около 900 лв.
В Бургас и региона обявите за работа и заплащането са идентични. Охранителите в хотелите в Слънчев бряг обачеполучават двойно по-ниско възнаграждение.
Въпреки че сумата не е особено атрактивна, желаещи да постъпят на служба като гардове в хотелските комплекси не липсват. За едно място кандидатствали до 10 души. Работодателите одобряват единствено мъже под 30-годишна възраст и то след тежък кастинг за добра спортна форма. Владеенето на чужди езици дава предимство, но не било задължително.
Все по-голяма популярност в бургаския регион набира професията на викач. Това са хора, които стоят пред ресторанти и привикват минувачите да посетят именно тяхното заведение. Младите служители трябва да говорят английски и руски език, за да обяснят на потенциалните клиенти какви са специалитетите в ресторанта. „В бюрото по труда няма обява за такива кадри и затова не знаем какви точно са възнагражденията им. Но предполагам, че викачите работят на процент”, обясни директорът на бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев. Най-голяма трудност работодателите от Черноморските курорти срещат при намирането на готвачи. „Търсят се от ниско квалифицирани до главни готвачи илипсата на подобни кадри е осезаема”твърдят от бюрото по труда в Бургас.
Причината на недостига на кадри за кухнята е, че тези, които са натрупали опит търсят реализация в чужбина. Изтичането на готвачи зад граница е принудило част от работодателите във варненските курорти да плащат заплати на майстор- готвачите си целогодишно, за да могат да ги запазят за активния сезон. Ресторантите по Северното крайбрежие предлагат заплати от 1200 лв. до 1700 лв. за шеф готвачите и 1000 лв. за помощници. За работещите „студена кухня” предложенията са от 700 лв. до 900 лв. на месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.