По искане на Цацаров, бюджетът на съдебната власт влезе в Конституционния съд

Конституционният съд (КС) образува дело по искането от вчера на главния прокурор Сотир Цацаров да се обяви за противоконституционна разпоредбата в Закона за държавния бюджет, която ограничава сериозно бюджета на съдебната власт. Делото е под №3 от 2015 г. и докладчик по него е Пламен Киров.
Главният прокурор поиска от КС да установи противоконституционност на разпоредбата на чл. 2, ал. 6 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г.
Според разпоредбата неизпълнението на приходите в бюджета на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет.
В искането си главният прокурор обстойно излага мотиви, че този текст от закона противоречи на основополагащи норми от Глава първа на Конституцията, установяващи принципа на правовата държава, разделение на властите и пряко се конфронтира и с независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт.
В него се казва още, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и законодателната власт е длъжна да гарантира неговия обем и разпределение така, че да може съдебната власт ефективно да осъществява функциите си. Това се постига включително и чрез законовата възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.