По-евтин ток от неделя за фирмите

От неделя, 1 ноември, токът за фирмите леко ще поевтинее. Намалението на цените е в рамките на 2,6 до 5% и се получава заради резерва от 40 млн. лв., който получава НЕК от това, че от октомври топлофикациите и заводските централи вече продават тока си по-евтино.
Въпреки че промяната влиза в сила от 0 ч на 1 ноември, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще вземе решението постфактум – на заседание от 15 ч същия ден. Това се случва за първи път, като от регулатора не обясниха защо. Най-вероятно причината е в провеждащия се в неделя балотаж на местните избори и опасението някой да не обвини КЕВР, че влияе на избора.
Ако комисията спази проекта си за решение отпреди 2 седмици, от 1 ноември малките фирми – квартални магазинчета, офиси и др., които още не са излезли на свободния пазар, ще плащат средно с 3,4% по-малко за ток. За ЧЕЗ намалението е 2,6%, за ЕВН – 2,7%, а за „Енерго про“ – 5%.
За по-големите стопански потребители, които вече купуват енергията си от търговци по свободно договорени цени, също има леко поевтиняване. То се получава от намалението на таксата „Задължение към обществото“, срещу чието увеличение от 1 август бизнесът протестира. В момента тази такса е 37,90 лв. за мегаватчас, а от 1 ноември ще стане 36,83 лв., което е намаление от 2,8%.
Проекторешението на КЕВР предвижда намаление и на цената за пренос на Електроенергийния системен оператор, която от 7,39 лв. за мегаватчас ще спадне на 7,36 лв. Променя се и цената, по която НЕК продава на регулирания пазар, като намалението е 0,90 ст. на мегаватчас./КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *