Почна се: Първите нови избори ще са в село Каменар. Спорът беше за един глас

Състав на Върховния административен съд потвърди решението на разградските магистрати за касиране на изборите за кмет на село Каменар, съобщиха от съдебната институция.
С решението си съдът отмени като незаконосъобразно решението на ОИК – Лозница и обяви за недействителен избора на кмет на Ерол Тахсин от ДПС за кмет на населеното място. Резултатът от изборите беше обжалван от загубилия Ниязи Хюсеин, независим кандидат за кмет на Каменар.
Припомняме, че, според представения протокол на ОИК-Лозница Хюсеин е получил 160, а Ерол Тахсин – 161 действителни гласа. Съдът установи, че оспорените протоколи на секционната избирателна комисия са неистински и отразените в тях данни са неверни, тъй като не отговарят на установените в хода на процеса данни за броя на гласувалите избиратели и броя на намерените в избирателната кутия бюлетини. Освен това съдът констатира, че по време на изборния процес са допуснати редица съществени нарушения на изборните правила и норми, които водят до опорочаване на решението на Общинската избирателна комисия и до подмяна на вота на избирателите.
След като съдебното решение е влязло в сила, предстои провеждане на нови избори за кмет на населеното място, за което следва да бъде издаден Указ на президента на Република България.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.