Почина оперната прима – исперихчанката Христина Ангелакова

На 73-годишна възраст почина оперната прима Христина Ангелакова, съобщиха от семейството й.
Световноизвестният мецосопран е издъхнала след усложнения вследствие на ортопедична операция
Христина Ангелакова е родена в град Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва средното си образование в Шумен, след което се премества в София и се записва в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на професор Сима Иванова.
След завършването си Ангелакова заминава за Италия, където записва специализация в академията „Санта Чечилия“ в Рим. По-късно подписва тригодишен договор с операта La Scala, където са и първите й публични изяви.
През 1973 година получава голямата награда на конкурса за оперни артисти в италианския град Тревизо. 2 години по-късно е първа в надпревара в Остенде, Белгия.
След редица награди в престижни световни конкурси, Христина Ангелакова е поканена да се завърне в България и да пее Софийската народна опера. Завръща се у нас и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години, но паралелно не спира да гастролира по света.

В периода 2001-2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.