Почина най-прочутият турски индустриалец – Мустафа Коч

Почина най-прочутият турски индустриалец – Мустафа Коч. Той е председател на съвета на директорите на „Коч Холдинг“.
Коч е починал на 56-годишна възраст в Истанбул след сърдечен удар. Инфарктът е настъпил тази сутрин, докато той е спортувал в дома си. Милиардерът бил откаран в болница, където лекарите се борили за живота му 4 часа, но не успели да съживят сърцето му. Погребението му ще се състои на 24 януари на семейното гробище в Истанбул.
„Коч холдинг“ е един от най-големите в Турция с няколко десетки фирми. Сред тях са банки, финансови компании, фабрики за производство на битова техника, автомобилни заводи, корабостроителница, туристически агенции, търговски вериги. Историята на холдинга започва през 1920 г. в Анкара. Негов основател е Вехби Коч, известен филантроп, инвеститор и колекционер, който започнал дейността в сферата на търговията.
Мустафа Коч е роден през 1960 година. На 24-годишна възраст, след завършване на университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ, започва да гради кариерата си в бизнеса.
Той е почетен председател на Асоциацията на индустриалците и предприемачите в Турция, член на Съвета по външноикономически отношения на Турция, почетен консул на Финландия в Истанбул. Коч е бил в състава и на международния консултативен съвет на JP Morgan и Rolls-Royce. От 2003 г. заема поста председател на Управителния съвет на „Коч холдинг“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.