Почина най-възрастният от братята Кастро – Рамон

На 91 години в Хавана почина най-възрастният от братя Кастро – Рамон Кастро Рус, съобщи снощи кубинската телевизия, цитирана от ТАСС.
За разлика от Фидел и Раул, по-големият им брат така и не проявил особен интерес към политиката и в младостта си се посветил на обучението по агрономия преди да поеме управлението на семейното стопанство в Биран, провинция Олгин.
Той не последвал братята си и в партизанската борба срещу диктатора Фулхенсио Батиста, която през 1959 г. ги довежда на власт. Рамон обаче сътрудничи на „Движение 26 юли“, в което отговарял за снабдяването с оръжие и провизии на революционерите.
След победата на революцията той участва в разработването на селскостопански реформи и по-специално в областта на животновъдството. Впоследствие заема високи постове в министерството на земеделието и в министерството на захарта.
Рамон, когото кубинците наричат със симпатия „Монго“, така и не облича военна униформа, но заради бялата му брада в последните години го бъркали с бащата на Кубинската революция.
„Не приличам на Фидел, той прилича на мен, понеже аз съм по-старият“, често се шегувал Рамон.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.