Почина врачанският митрополит Калиник

Рано тази сутрин в Университетската болница „Лозенец“ е починал врачанският митрополит Калиник. Лекарите от бившата правителствена болница се бориха за живота му близо месец, след като на 30 ноември бе приет там по спешност. При обстойните прегледи се оказа, че има рак на дебелото черво, направена му бе операция, след която обаче той изпадна в кома.

Светското име на митрополит Калиник е Димитър Райчев Александров. Роден е на 11.03.1931 г. в с. Мъглиж, Старозагорско. След завършване на основното си образование, през есента на 1947 г., е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 г. със Софийската и преместена при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1952 г. От септември същата година е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1956 г. По време на своето следване там е певец и диригент при столичния храм „Св. Богородица – Животворящ източник“ в квартал „Подуене“.

След завършване на висшето си богословско образование е певец и диригент при старозагорския катедрален храм „Св. Димитър“, а по-късно е счетоводител при Старозагорската митрополия и диригент на хора при старозагорския храм „Св. Богородица“. На 06.06.1960 г. в Казанлъшкия манастир е постриган в монашество с името Калиник.

От 01.11.1970 г. до 31.07.1971 г. е игумен на Рилския манастир.

Митрополит Калиник е начело на врачанска епархия от 27.10.1974 година. Владиката почина на 85 години.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.