Последната книга на Маркес излиза на български

Последният роман на Габриел Гарсия Маркес – „Спомен за моите тъжни проститутки“, ще излезе на български език в края на юни, пише „Площад Славейков“. Романът ще бъде публикуван от издателство „Лъчезар Минчев“. Новината бе потвърдена от тях, преводач на книгата е Людмила Петракиева.
Преди четири години стана ясно, че издателството е успяло да възстанови правата на Маркес за България, след като през 1998 г. гръмна скандал с надпечатани тиражи на романите му и агентката му – госпожа Балселс, забрани по-нататъшни отношения с български издателства.
През 2011 г. се появиха преиздания на две от книгите му – сборникът „Дванайсет странстращи разказа“ и романът „За любовта и други демони“, анонсирано бе публикуването и на фиктивната му биография „Спомен за моите тъжни проститутки“, както и на две от знаковите му книги – „Сто години самота“ и „Любов по време на холера“.
В края на 2013 г. стана ясно, че Лъчезар Минчев е изгубил правата за Маркес. Причините така и не бяха оповестени.
Новината за издаването на „Спомен за моите тъжни проституки“ (този път, изглежда, наистина) идва дни след 6 март, когато Габриел Гарсия Маркес щеше да навърши 88 години. Писателят почина на 17 април миналата година. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.