Популизмът може да изведе на власт някой нов Хитлер, предупреди папата

Папа Франциск предупреди, че надигащият се популизъм и опасността от политически кризи могат да изведат на власт диктатори като Хитлер.

Той направи коментара си в интервю за испанския вестник El Pais, докато Доналд Тръмп се заклеваше като президент на САЩ.

Папата заклейми използването на стени и бодлива тел с цел недопускането на чужденци на територията. Но той добави, че е твърде рано да бъде съден новият американски лидер, като поясни – „ще видим какво прави Тръмп“.

Тръмп предизвика противоречиви реакции с коментарите си за имигрантите от Мексико и плановете му да ги задържи извън САЩ.

Попитан дали е разтревожен за надигащия се популизъм в Европа и САЩ, папата каза: „Кризите предизвикват страх. Според мен най-очевидният пример за европейски популизъм е Германия през 1933 г.

„Германия е разбита, има нужда да се изправи, да намери идентичността си, лидер, някой способен да я възстанови и ето го – млад мъж на име Адолф Хитлер, който казва „Аз мога, аз мога“. И всички германци гласуват за Хитлер. Хитлер не краде властта – неговите хора гласуват за него и след това той унищожава своите хора.

За Тръмп папата казва, че ще изчака да види какво ще предприеме. „Не ми харесва да съдя хората предварително. Ще видя какво прави и тогава ще имам мнение.“

Кандидатпрезидентската двойка публично изрази несъгласие с папата по време на предизборната кампания, защото Франциск постави въпроса за християнската вяра на Тръмп на фона на плановете му да изгради стена по границата с Мексико.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.